Elke stem telt

Dinsdagavond was er op TVL een debat te zien met de titel ‘De eerste stem’. Zeven Limburgse politieke leiders gingen live vanuit Hogeschool PXL met elkaar in discussie om de jongeren te overtuigen om voor hen te stemmen tijdens de komende verkiezingen. Maar de eminenties aan tafel slaagden er niet in om de jongeren dichter bij de politiek te brengen. Integendeel, de sfeer aan tafel was zo bitsig dat de jeugd nog meer afhaakte. Nochtans waren er drie Limburgse ministers aanwezig, maar ook zij kibbelden duchtig mee.

Het is duidelijk dat de politiek niet in staat is om zichzelf goed uit te leggen aan de jongeren. In plaats van te luisteren naar wat de modale student bezighoudt, herhaalt men liever hun eigen stokpaardjes. De jeugd keek ernaar en haalde de schouders op. In het gesprek met enkele jongeren nadien bleek dat niemand indruk had gemaakt, ook niet de zogenaamde extremisten. Bij de volgende verkiezingen zullen velen van hen stemmen op basis van toeval en niet op basis van overtuiging.

Beste politici, de jeugd is het beu. Beu om niet gehoord te worden, beu om teleurgesteld te worden, beu om geen deftig (openbaar) vervoer te hebben in onze provincie, beu om bang te zijn voor de toekomst, beu om naar het gepraat en beloftes te luisteren. Erken je fouten. Geef toe dat het niet allemaal perfect is, geef toe dat de verandering bij het openbaar vervoer nog niet gelukt is, geef toe dat je de besognes van hen niet hebt kunnen oplossen, … Luister en leg hen rustig uit waarom het nog niet allemaal gelukt is, want elke ‘stem’ telt ook die van de jeugd.