Stop met rabatpolitiek!

Ik kruip niet vaak meer in mijn pen, maar na het debacle van de roerende voorheffing op de nieuwe staatsbon moet er me iets van het hart …

Iedereen kent de promoties van Albert Heijn. 1+1 gratis, bonus, hamsteren. Goed voor ons als klant maar ze draaien de consument een rad voor de ogen. Deze megakortingen geven ons een misleidend beeld over de werkelijke kost van de goederen. Want uiteindelijk, niets is gratis. Aan het einde van je winkelrit is dat éne gratis product meer dan dubbel betaald met alle andere producten in je winkelkar.

Met stijgende verbijstering zie ik hoe in onze politiek stemmen opgaan om de kortingsacties van winkelketens aan banden te leggen. Waarom geldt dit betuttelend vingertje niet voor henzelf? Onze huidige bewindvoerders zetten zelf graag in op het stemmenhamsteren met onze belastingcenten. Korting op de roerende voorheffing, 5000 euro bij aankoop elektrische voertuigen, sociale kortingen links, belastingverlagingen aan bedrijven rechts.

Met een staatsschuld van 505,298 miljard euro (in cijfers voluit €505.298.000.000.000), een oorlog aan onze buitengrenzen en een chronisch gebrek aan middelen in de zorg en het onderwijs zou je toch denken dat onze prioriteiten ergens anders zouden moeten liggen.

Toch horen we weinig hierover. Met de nakende verkiezingen zouden dit de thema’s moeten zijn. Wat gaan we doen om onze financiën gezond te maken? Hoe gaan we ervoor zorgen dat onze militairen niet na enkele luttele uren met stenen moeten gooien om ons nog te kunnen verdedigen? Hoe gaan we efficiënter en gerichter om met de middelen voor zorg en onderwijs?

Daarom deze dringende oproep aan onze politici: Stop met dit opbod van rabatpolitiek en pak de echte problemen aan. Dat is wat de kiezer vraagt en niet het zoveelste cadeautje.